28 maart t/m 3 april

Time flies when you’re having fun, het is alweer tijd voor het 4e verslagje. Een week vol vele indrukwekkende beelden, diepe gevoelens en heftige situaties maar tegelijkertijd ook een week vol liefde en realiserende momenten.

Vrijdag 28 maart, de laatste stagedag van onze 3e week hier. Maar het begin van het 3e weekend in het prachtige Zuid-Afrika, goede reden voor een feestje! Een feestje in Potchefstroom, the place to be. Potchefstroom is een lange straat met vele kroegjes. Met een goed drankje, een gezellige sfeer en goed gezelschap is het 3e weekend hier goed ingeluid. Zaterdag 29 maart, samen met Lynette en kleindochter Mechane zijn we een kijkje wezen nemen in Viljoenskroon. Klein, knus maar gezellig! Zondag 30 maart, deze dag zijn we vroeg begonnen. Half 9 vertrokken we naar Potchefstroom het winkelcentrum, na wat uurtjes winkelen zijn we in de middag naar de Leeuwenfarm geweest. Hier bij de leeuwenfarm hebben we in een jeep een ronde gemaakt door het gehele park, prachtig! Natuurlijk ook even met de babyleeuwtjes geknuffeld. Een geslaagd weekend, voor in het boekje.

Maandag 31 maart, een nieuwe week. Zoals bij iedere week begonnen met het weegmoment, gelukkig gaf dit weer een goed gevoel. Het was stukken minder schokkend dan de week daarvoor i.v.m. de vakantiedag op de vrijdag. Maar ondanks het goede gevoel nog steeds ongelofelijk om te zien dat deze kindjes zo weinig wegen. Dinsdag 1 april, een dag met vele indrukken. Deze dag zijn we samen met Chris de begeleider, Lia de zuster, een hospicekindje en haar moeder naar het ziekenhuis geweest in Bloemfontein zo’n 3 uur rijden hier vandaan. De reden dat dit hospicekindje naar het ziekenhuis moest was zoals ik in mijn vorige verslag verteld heb vanwege de druk op haar hersenen. Ik had geen idee wat ik kon verwachten van deze dag maar wat werd het weer even duidelijk dat ik in het verre Zuid-Afrika zit. Afspraken maken? Dat kennen ze hier niet. Na zo’n 3,5 uur wachten waren we eindelijk aan de buurt. Binnen 2 minuten had de dokter vast gesteld dat het hospicekindje oordruppels nodig had om de druk op haar hersenen te verminderen. Je verwacht dan dat je de oordruppels kunt ophalen en vervolgens terug kunt naar Viljoenskroon. Maar ik stond met mijn mond vol tanden toen ik boven aan de trap kwam, een ruimte vol mensen waarvan wij de laatste waren.. Chris vertelde dat het wel 3 tot 4 uur kon duren voordat we aan de beurt waren. Laat even duidelijk zijn dat deze 3 tot 4 uur wachten, puur wachten is op de oordruppels. Bizar.. Maar gelukkig was het einddoel van deze dag wel bereikt. De oordruppels voor het hopsicekindje gingen mee naar Viljoenskroon. Woensdag 2 april, al een tijdje liepen we rond met het gevoel dat de hospicekindjes hier maar 1x op een dag drinken krijgen. Dit is tegen 14.00 uur. Nadat we dit aangegeven hadden bij Chris is er meteen actie ondernomen. Vanaf deze woensdag krijgen de hospicekinderen 3x per dag drinken. Bij het ontbijt, na de lunch en tijdens het hapje voordat ze terug gaan naar de Township. Je gevoel tonen, praten over opvallende dingen en discussies voeren. Zo kun je iets bereiken!

Vandaag donderdag 3 april, een stagedag zonder bijzonderheden. Aan het eind van deze stagedag was het weer tijd voor bezoekjes aan de Township. De keuze voor 1 van de hospicekinderen was een bewuste keuze, dit jongetje is erg agressief. Gebruikt takjes als sigaret en maakt bewegingen die een kind van 4 niet hoort te maken. De reden van deze agressie werd al vlug duidelijk, we stapte uit bij het huisje maar Chris gaf al snel aan dat we terug de auto in moesten. Chris vertelde dat het niet veilig was, het jongetje leeft in een huis waar veel gedronken word. Heftig om te zien hoe een kind op deze leeftijd hier zo onder moet lijden. Chris vertelde ook dat van alle hospicekinderen maar 3 kinderen veilig zijn bij hun woonplek in de Township. Bij een van de andere bezoekjes vertelde Chris dat naar dit meisje niet omgekeken werd. Maar ondanks deze situatie zij toch opnieuw zijn begonnen aan kinderen. De harde feiten werden weer even op mijn hart gedrukt, hier worden kinderen geboren voor geld. Kippenvel!

Precies vandaag ben ik alweer op de helft van mijn stageperiode hier in Zuid-Afrika. De laatste 4 weken gaan van start!

Liefs

Afbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s